Welk ovulatiepatroon heb jij?

 

Wist jij dat 38% van de vrouwen heeft een snelle LH-piek die minder dan 1 dag duurt. Bij 62% van de vrouwen loopt deze geleidelijk op gedurende 2-3 dagen.

LH-patroon cirkeldiagram

Waarom is het belangrijk om te weten welk patroon jouw lichaam volgt? Vrouwen waarbij de LH-piek minder dan 24 uur duurt lopen het risico hun LH-piek te missen als ze maar 1x per 24 uur testen. Bij vrouwen die juist enkele dagen achter elkaar positief testen kunnen de resultaten in twijfel trekken. Dus als je jouw patroon weet, kun je de resultaten beter vinden en interpreteren.

snelle LH-piek ovulatietest Vidamore

Deze gebruiker ging vanaf dag 12 twee keer per dag testen. Op dag 13 kreeg ze de donkerste testlijn. Ze had het bijna gemist als ze niet 2x op dag 13 had getest. Ze heeft een snelle, kortdurende LH-piek.

Geleidelijke LH-piek ovulatietest VidaMore

Deze gebruiker heeft een geleidelijke LH-piek. Ze blijft testen totdat ze de donkerste testlijn krijgt. Voor haar is 1x per dag testen voldoende.

Nu dat je dit weet kun je als volgt jouw patroon ontdekken

  1. Begin met testen kort nadat je menstruatie is geeindigd. De lichte testlijn is je startlijn. Blijf testen totdat de testlijn donkerder wordt. Dit is de start van je LH-stijging. Test vanaf nu 2x per dag
  2. Als de testlijn ineens donderder is dan de controlelijn en kort daarna weer lichter heb je een snelle LH-piek. In de volgende cyclus kun je later beginnen met testen maar wel 2x per dag.
  3. Als de testlijn gedurende meerdere dagen even donker of donkerder is dan de controlelijn heb je een geleidelijke LH-piek. Je kan overgaan naar 1x per dag testen om zo testen te besparen.

Sommige vrouwen met PCOS of een lage LH-piek (lager dan 25mIU/ml) krijgen geen testlijn die minstens even donker is als de controlelijn. In dit geval is de donkerste testlijn je LH-piek.