Sex: Perfecte timing

Je hebt de VidaMore ovulatietest gebruikt en je ziet de teststrepen steeds donkerder worden. Zodra je het idee krijgt dat je in je vruchtbare week bent aangekomen, wil je natuurlijk weten op welke momenten je het beste kunt vrijen.

Een ovulatietest geeft aan wanneer je het vruchtbaarst bent. Een ovulatietest meet het luteïniserend hormoon (LH) gehalte in je urine en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. 24 tot 36 uur na deze piek vindt je ovulatie plaats. Een van de eierstokken geeft dan een eicel af die gedurende 24 uur kan worden bevrucht. Dit betekent dat je vlak voor (zaadcellen blijven een paar dagen in leven) en tijdens je eisprong vruchtbaar bent. Je maakt dus de meeste kans om zwanger te raken als je vrijt in de 48 uur die volgt op een positieve ovulatietest.

Ovulatie patroon

Maar hoe vaak en om de hoeveel dagen moeten we dan vrijen?

Het liefst heb je gemeenschap vóórdat je eisprong plaats vindt. Een eicel leeft na de eisprong gemiddeld 24 uur. Maar hoe langer de eicel leeft, hoe lastiger het wordt voor een zaadcel om binnen te dringen, de buitenkern wordt steeds harder. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat de zaadcellen al in de eileider aanwezig zijn op het moment dat de eisprong plaatsvindt.  Sperma kan er 10 uur over doen om de eicel te bereiken. Als je dus wacht tot na het moment van eisprong kan het krap worden.

Beter is het om te vrijen zodra je VidaMore ovulatietest een positief resultaat geeft. Je weet hierdoor dat je eisprong eraan zit te komen. De dag van de positieve ovulatietest en de dag erna ben je het vruchtbaarst en op deze twee dagen raden we je aan om te vrijen. Dan heeft sperma genoeg tijd om naar de juiste plek te zwemmen en klaar te staan wanneer het eitje wordt vrijgegeven. Sperma kan wel even wachten want zaadcellen kunnen 3-5 dagen overleven.

Doordat zaadcellen enkele dagen kunnen overleven is het ook verstandig om te beginnen met vrijen vóórdat je een positieve ovulatietest resultaat te pakken hebt. Je bent wellicht nog niet op je vruchtbaarste dag aangekomen maar er zijn stellen die een kind hebben verwerkt door 5 dagen vóór de ovulatie te vrijen.

Elke dag of om de dag sex?

Theoretisch is 1x sex na een positieve ovulatietest voldoende om zwanger te raken. Maar jij wilt de kansen maximaliseren. Dus hoe vaak en om de hoeveel dagen moet je sex hebben? Hoe vaak moet een zaadlozing plaatsvinden voor de beste zaadkwaliteit?

Het antwoord is een balans tussen kwantiteit en kwaliteit.

De optimale frequentie van een zaadlozing is per dag of om de dag. Als er veel vaker een zaadlozing plaatsvind (meerdere keren per dag) zitten er minder zaadcellen per zaadlozing in. Maar als er langer dan 10 dagen geen zaadlozing plaatsvindt beginnen zaadzellen af te breken. Zolang je dus minimaal 1x per week en maximaal 1 keer per dag gemeenschap hebt, is de zaadkwaliteit goed. Wij adviseren om in je vruchtbare week (als de ovulatie teststrepen steeds donkerder beginnen te worden) om de dag te vrijen. Zodra je een positieve ovulatietest te pakken hebt raden we je aan om die dag te vrijen en de dag daarna.

Zekerheid is beter dan gokwerk

Het kan lastig zijn te vrijen op schema. Maar het gebruik van ovulatietesten zou je juist meer zekerheid moeten geven over je lichaam en je cyclus. Zodat jij met een gerust hart weet dat je op de juiste momenten vrijt en de kans op zwangerschap maximaliseert. Vertrouw erop dat je zwanger kunt en zult raken. Hou een positieve mindset en geniet van deze fase met je partner!